NIEUWS

Print nieuwsbrief

Activerend klantgesprek met Cirkels van beweging

IMG_7245

Meer dan 1250 professionals zorg en welzijn Rotterdam kwamen op de 6e Focusdag op 24 april in de Doelen in Rotterdam bijeen. Mouris Projecten Bureau was er natuurlijk bij en zorgde voor zowel een Workshop als een stand. Het thema van deze Focusdag was de Kracht van Samen. En in dat samen zijn we heel goed! MPB kreeg de enthousiaste ondersteuning van de trainer-acteurs Kees en Luca van Loenen en wijkteamleider Hoek van Holland Ellen Rooneij. MPB lanceerde tijdens deze focusdag een creatieve noviteit: de schijf met de Cirkels van Beweging. Basis voor deze Cirkels is de activeringsmethodiek ZOEKEN. De reacties over de workshop van de 40 deelnemers waren lovend: ‘goede combinatie van theorie, interactief en vooral humor’ en ‘de schijf is heel duidelijk, vaker aan die cirkels denken in een gesprek!”. Op basis van deze goede reacties wordt de workshop dan ook uitgewerkt in een training van in eerste instantie een dagdeel. Belangstelling? Stuur even een mailtje en ik vertel je er meer over.

Bericht geplaatst op 22 mei 2018

 

Onlangs verschenen! InspiratieWerkboek Mantelzorg A GOGO

plaatje-map-a-gogo

Op zoek naar inspiratie over Mantelzorg? Wil je als organisatie of professional meer weten over betekenisvolle relaties met mantelzorgers? En hoe je mantelzorgers daarbij goed kunt ondersteunen? Dan is de InspiratieWerkboek Mantelzorg A GOGO een echte aanrader. Mantelzorg. Daar zit (toekomst)muziek in! Dit Werkboek, deze maand uitgekomen, is geschreven door Ina Mouris zelf. Hiermee komt een lang gekoesterde wens in vervulling. Zij heeft voor haar werkboek acht onderwerpen gekozen uit de 25 mantelzorgopdrachten die zij vanaf 2004 heeft uitgevoerd. Elk onderwerp wordt uitgebreid besproken en voorzien van concrete originele voorbeelden uit eigen keuken. Ook wijst zij op mooi materiaal van anderen. De A GOGO is interessant voor gemeenten, organisaties en gespreksvoerders die direct of indirect met mantelzorgers te maken hebben. Het Handboek is in 2 versies te bestellen: als losbladige 4-rings multomap en als e-book. Klik hier voor de flyer-mantelzorg-a-gogo. Er gaan trouwens ook speciale A GOGO Workshops georganiseerd worden en Ina blijft gewoon ondersteuning bieden bij opzet en uitvoering van mantelzorgprojecten.

Bericht geplaatst op 18 februari 2018

Indringende solovoorstelling Eenzaamheid

folder-eenzaamheid-kees

Kees van Loenen, een van de vaste trainer-acteurs van de ZOEKEN-crew, geeft in zijn nieuwe voorstelling Vechten tegen eenzaamheid, woorden aan het onbespreekbare.   In deze voorstelling is Kees op zijn best: hij kruipt in de huid van een oude man, maar tegelijkertijd kruipt deze man onder zijn eigen huid. Dat levert scherpe dialogen tussen beide hoofdpersonen en ze raken in gevecht over hoe met eenzaamheid om te gaan. Het is een voorstelling voor iedereen, 75 plussers, hun familie en professionals of vrijwiligers die met hen werken. Voor de eenzame ouderen is er de boodschap dat ze ook zelf initiatief kunnen nemen. En voor degenen die een hand toesteken is er het inzicht dat teveel willen helpen averechts kan werken. In de voorstelling zijn dan ook veel elementen van de methodiek ZOEKEN terug te vinden. Speelduur is 60 minuten en het nagesprek zo’n 45 minuten. In 2017 heeft Kees in Nederland en Belgie al de nodige voorstellingen gegeven en gelukkig gaat hij daar in 2018 mee door.  Boekingen en informatie zijn te verkrijgen bij het Theaterbureau Het verteltheater, www.verteltheater.nl. Zie ook de gele flyer rechts.

Bericht bijgewerkt op 2 februari 2018 

 

Kick-off Op ZOEK naar de nieuwe professional 2.0

werkplaats-sociaal-domein-Den Haag en Leiden

De Haagse Welzijnsorganisatie Xtra en het lectoraat Sociale innovatie en ondernemerschap Leiden/Den Haag geven samen vorm aan het project Op zoek naar de professional 2.0. Dit is een van de thema’s van de Werkplaats Sociaal Domein Den Haag & Leiden, waar dit lectoraat penvoerder van is. In het totaal 8 studenten Social Work van o.a. de opleidingen MWD en SPH gaan de komende 2 jaar hun tanden zetten in onderzoek op een locatie van Xtra.

Op 12 oktober 2016 vond in De Haagse Hogeschool de Kick off plaats van deze Bachelorproef. Ina Mouris, als bedenker en ontwikkelaar van Haags ZOEKEN, was daarbij aanwezig. Onderzocht gaat worden in hoeverre de doelen van haags ZOEKEN bij burgers gerealiseerd worden en welk handelen van de professional bijdraagt aan het versterken van de eigen kracht en netwerk. MPB is heel blij met deze bachelorproef en het feit dat er zoveel studenten bij betrokken zijn. We wensen de studenten heel veel succes! In de zomer van 2018 is het de bedoeling dat 10 studenten op dit onderwerp afgestudeerd zijn en dat daarmee voldoende massa is om een Factsheet samen te stellen over de resultaten.

 Bericht bijgewerkt op 18 februari 2018 

 

Haagse Kennisdag in teken van Eigen Kracht

IMG_0207

Haags ZOEKEN is met welzijnsorganisatie Xtra natuurlijk present op de Haagse Kennisdag 3 november 2015! Op weg naar eigen kracht!, zo is de titel van de Kennisdag. Zo’n 28 organisaties brengen met elkaar in workshops en informatiestands het Haagse Zorg- & welzijnswerk in beeld. Met Xtra hebben de organisaties MOOI, VOOR welzijn en Zebra hun krachten gebundeld. Medewerkers van deze 3 organisaties verzorgen een workshop, waarbij aan de hand van een concrete casus verteld wordt hoe gewerkt wordt aan eigen kracht en netwerk. Kantelingsmethodiek Haags ZOEKEN speelt daarin een centrale rol. Dit alles voor een geboeid publiek!  Mouris Projecten Bureau heeft – in nauwe samenwerking met 4 trainings-acteurs- vanaf 2013 bij Xtra zo’n 600 medewerkers getraind in deze activeringsmethodiek. In 2015 -2016 wordt binnen Xtra de nodige aandacht besteed aan het implementeren en borgen ervan.

Bericht geplaatst 7 november 2015

‘Housewarming party’ in het verpleeghuis?!

hoera inhuizing_0001

Hoe krijg je het netwerk van de cliënt mee naar binnen? Organiseer een housewarmingparty! Lijkt op het eerste gezicht misschien niet echt passend voor intramuraal, maar denk ff mee……Als mensen verhuizen naar een andere woning, is het heel gebruikelijk om familie en vrienden op feestelijke wijze te betrekken bij deze belangrijke transitie. De bewoners laten hun nieuwe stulpje zien en halen tegelijkertijd de vriendschapsbanden weer aan! Dit concept van housewarming is naar mijn idee gewoon ook prima toe te passen als ouderen ‘intramuraal’ gaan. Karavaan mee laten komen….Geef de vaak als negatief ervaren woonervaring een positieve twist en laat de ‘karavaan van vrienden en bekenden’ op laagdrempelige wijze kennis maken met de wereld die verpleeghuis heet (of dagopvang of kleinschalig wonen, whatever..).Het idee achter de housewarming: het netwerk om de bewoner/cliënt heen kan op ongedwongen wijze kennis maken met de nieuwe woonsituatie van de 0udere. Het is daarbij de uitdrukkelijke bedoeling om het netwerk gewoon op ideeën te brengen….. Wat kunnen en willen betrokkenen voor elkaar blijven betekenen en hoe kunnen ze het contact met de ingehuisde persoon blijven onderhouden? En vooral: waar beleef je met elkaar plezier aan? Weerkaats plezier noemen we dat ook wel…. Raar idee? Denk es aan waar cliënt en het netwerk allebei blij van worden? Daar gaat het toch over, of niet?………………

 Bericht geplaatst 25 oktober 2015

Stagiaires buigen zich over Haags ZOEKEN

CIMG2744

Zo’n 40 stagiaires van het Mondriaan en Id College hebben bij de Xtra, de Haagse welzijnsorganisatie begin september 2014 een intensieve trainingsweek gevolgd. In deze week werden zij vakkundig voorbereid op hun stage bij de I-Shops in Laak en Escamp. Ook de gespreksmethodiek Haags ZOEKEN kwam uitgebreid aan bod. Met trainer-acteur Kees van Loenen werden klantgesprekken geoefend. De stagiaires kregen goede voorbeelden te zien van hoe je een klant motiveert om eigen kracht en netwerk aan te boren en te versterken. En met elkaar kwamen ze er wel achter dat dit nog best lastig is. Gelukkig hebben ze bij Xtra een jaar de tijd om dit zich goed eigen te maken. Daar zullen alle stagebegeleiders hun enthousiaste bijdrage aan leveren!

Bericht geplaatst 16 september 2014

Kennisbijeenkomst Samenspel formele en informele zorg

zaalzicht workshop Routekaarten

Beleidsontwikkelingen, voorwaarden en mogelijkheden om samenspel vorm te geven kwamen in Den Haag aan bod op 24 april 2013. Het Tympaan Instituut organiseerde samen met JSO, Zorgbelang Zuid-Holland en MEZZO een kennisbijeenkomst voor een ieder die zich al dan niet beroepsmatig bezighoudt met (het verbeteren van) dit samenspel Tijdens deze bijeenkomst mocht MPB – samen met de Rotterdamse mantelzorgspecialist Emile van der Steen – de workshop Route naar Samenspel verzorgen. Tympaan heeft de bevindingen van deze studiedag verwerkt in een zeer lezenswaardige notitie, getiteld Blik op samenspel formele en informele zorg. Hierin wordt stilgestaan bij relevante beleidsontwikkelingen, wat samenspel nu eigenlijk is, hoe de samenwerking eruit kan zien, wat mogelijke oplossingen zijn en er worden voorbeelden gegeven van het beoogde samenspel. De notitie bevat veel links naar instrumenten en sites.

Bericht geplaatst 31 mei 2014

Workshop ZOEKEN bij De Kanteling

ZOEKEN-gesprek tijdens congres Gouda

VraagWijzer IJsselmonde en MPB verzorgden in het totaal 3 workshops ZOEKEN op de bijeenkomsten van De Kanteling op 24 januari 2013 in Gouda en op 31 januari in Apeldoorn. Deze bijeenkomsten waren een reis langs de elementen van kantelen met als motto: ‘We hebben elkaar nodig om verder te komen’. Els van Dam en Ina Mouris namen de deelnemers mee op ZOEKEN-safari; informatie werd gegeven over VraagWijzer, de methodiek en de randvoorwaarden om er goed mee te kunnen werken. Een filmpje liet zien hoe ZOEKEN in de praktijk toegepast kan worden. De deelnemers gingen bij 2 workshops zelf ook kort aan de slag met 1 van de hulpmiddelen, zoals op de foto links te zien is.

Een klantmanager Zorg van de gemeente Horst aan de Maas kwam na afloop van de dag naar ons toe en bedankte ons nog even voor de goede workshop. Deze dame gaf aan; ‘We werken nu al een tijdje met zoiets als ZOEKEN en erg fijn om bevestigd te krijgen dat we op de goede weg zijn, dank je wel!’ Ook tijdens de plenaire bijeenkomst in de zaal werd meerdere malen gevraagd om een blad van onze blocs. Lovende woorden in Apeldoorn en na afloop applaus: ‘duidelijk verhaal, pittig gebracht en methodiek mooi gedemonstreerd met het filmpje’.

Bericht geplaatst 14 februari 2013